De Reest recht rug bijna in topper tegen TriVia
Door Erik Riemens

MEPPEL – Het zijn de weken van de waarheid voor de waterpoloërs van MZPC De Reest. Wil de ploeg van coach Michel van den Hoofdakker nog een voorname rol in de derde divisie spelen, dan is het zaak om de directe concurrenten te verslaan. Zaterdagmiddag kon De Reest het drieluik tegen TriVia net niet voltooien: 8-9. 

Voor de eerste twee tests slaagden de Meppeler waterpoloërs wel glansrijk. Vorige week werd nummer vier De IJsselmeeuwen met 7-14 verslagen en op 11 januari werd huisgehouden toen koploper EZC met maar liefst 9-15 werd verslagen. Dat betekende niet alleen de eerste en enige nederlaag voor die ploeg uit Enschede, maar vooral het vertoonde spel en het terugkomen van een forse achterstand, leidden tot spinnerige tevredenheid in het Meppeler kamp.
Race

Zaterdag was het weer zover. Althans bijna. De Reest kwam achter met 5-8 en leek geslagen. Jongeling Joshua de Vries scoorde de 6-8 en bracht zo zijn ploeg terug in de race. Het werd zelfs 8-8, waarna Trivia alsnog toesloeg en geluk had dat een bal net binnenviel achter aanvoerder Martijn Schuring, die zicht- en hoorbaarheid baalde na afloop.
De Vries is samen met Bart Crouse de Meppeler hoop voor de waterpolotoekomst. Beide spelers zijn nog maar 16 jaar en mogen nog in de B-jeugd acteren. “Ik heb een keer een wedstrijd met het eerste meegedaan, toen ik 14 jaar was. Dan ben je nog geen volwaardig lid van het team. Nu wel en spelen we iedere wedstrijd mee. Vooral fysiek is het echt heel veel anders dan in de jeugd”, verklaart De Vries. Crouse knikt. “We spelen zo nog een wedstrijd met heren twee. Dan merk je een duidelijk verschil als het gaat om de tegenstander.”

Beschamend

Tegenstander TriVia uit Groningen was in het eerste duel eerder dit seizoen nog overduidelijk te sterk voor De Reest. Begin oktober werd het 12-8, maar van krachtsverschil was zaterdagmiddag amper wat te merken. Eén en ander had ongetwijfeld te maken met de goede vorm van de Meppeler waterpoloërs. De laatste nederlaag dateerde van 9 november toen beschamend met 10-5 van nummer laatst Nunspeet werd verloren. Daarna werd er maar liefst zes keer achtereenvolgens gewonnen, waarbij de winstpartijen tegen koploper EZC en nummer vier De IJsselmeeuwen dus de meeste indruk maakten.

Daardoor stond De Reest voorafgaand het duel tegen TriVia vijfde, met maar twee punten achterstand op die ploeg uit Groningen. Vechtlust en het collectief zorgden uiteindelijk voor een 8-8 tussenstand, waarna TriVia enigszins fortuinlijk uiteindelijk aan het langste einde trok: 8-9. “Ja heel zuur. We hebben echt heel goed gespeeld. Wel hadden we aanvallend iets meer kunnen bewegen door meer inzwemmende acties. Dan krijg je vanzelf meer ruimte, meer kansen en die moet je dan afmaken”, aldus Crouse en De Vries.
Het benutten van die kansen liet De Reest na, waardoor TriVia uitliep naar 5-8, maar de thuisploeg vocht zich vervolgens wonderbaarlijk terug naar 7-8. Er was toen nog een kleine twee minuten te spelen in de vierde periode. Voogt scoorde vervolgens zijn vierde treffer en een hernieuwde stunt leek in de maak. De Reest voelde zich de morele winnaar met de 8-8, totdat TriVia in de laatste minuut alsnog toesloeg: 8-9. 

Complimenten 

In de korte nabespreking sprak Van den Hoofdakker lovende woorden over de verrichtingen van zijn team, met name hoe er werd teruggeknokt van een achterstand. “Met de complimenten van de tegenstander”, deelde hij zijn spelers mede. 

Komende zaterdag staat er andermaal een belangrijk duel voor De Reest geprogrammeerd. En het is weer een topper, want dan wordt in Almelo tegen De Veene gespeeld, de huidige nummer drie. Daarna zijn er nog zeven duels te spelen. Het moet De Reest nu eens eindelijk een echte topklassering opleveren. In voorgaande seizoenen werden de Meppeler waterpoloërs steevast zevende met een uitschieter vorig jaar, toen het als vijfde finishte. “De sfeer is goed in het team, ik heb wel zin in de wedstrijden die nog komen gaan en ik wil heel graag punten pakken”, keek De Vries alvast vooruit.

De Reest-TriVia 8-9 (3-3, 2-2, 0-2, 3-2)
Doelpunten: Job Voogt (4x), Walter van Dongen (2x), Wouter de Vries (1x) en Joshua de Vries (1x).