In de eerste wedstrijd van het seizoen stond er direct en loodzware wedstrijd op het programma voor de waterpoloheren van de Reest. Subtopper Neptunia uit Sneek kwam op bezoek. Na een uitstekend seizoen met een geroutineerde ploeg is de grootste doelstelling voor dit jaar om te bouwen aan de toekomst. De selectie met routiniers wordt voor de Reest steeds kleiner waardoor de tijd dringt om met jeugdig bloed te werken aan de doorontwikkeling. Zo is Maarten Flederus als vaste kracht doorgeschoven naar de hoofdmacht en werd Lars Nefkens bij wedstrijdselectie gevoegd voor de ontmoeting met Neptunia. Een loodzware wedstrijd lag in het vooruitzicht, maar met een beperkt verlies van 5-10 tegen het fysiek sterke en zeer geroutineerde Neptunia is er voldoende perspectief gekweekt voor de rest van het seizoen.

In de voorbereidingsperiode is er door de waterpoloselectie van de Reest hard gewerkt aan de conditie. In de generale repetitie in een oefenpot tegen Proteus (Twello) was de conditie zichtbaar niet het probleem. Het spelritme en spelsystemen waren daarentegen nog ver onder de maat. Coach van den Hoofdakker richtte zijn pijlen in de laatste training voor de seizoensopening dan ook op deze elementen. En niet zonder succes. Neptunia startte zoals verwacht fel. De Reest kwam dan ook met 0-2 achter. Maar kansloos was het zeker niet. De opbouw in de aanval was verzorgd en er werd voldoende druk gezet. Hier kreeg de Reest meerdere manmeer situaties. En tot tweemaal toe werden deze zeer snel met succes afgerond. Wouter de Vries en Richard Kamphuis trokken de stand zodoende weer naar 2-2-. Dat Neptunia het laatste woord had in de eerste periode was niet verontrustend.

De toon was gezet en in de eerste minuten van de tweede periode werd er niets genoteerd op het wedstrijdformulier. Beide ploegen werkten wel hard maar waren niet in staat om een gat te vinden in elkaars defensie. Uiteindelijk nam Neptunia het voortouw met 2-4. Maar wederom sloot de Reest aan door en manmeer af te ronden. Ditmaal was het Maarten Flederus die trefzeker was. Het speelbeeld veranderde hierna niet veel. Neptunia bleef aan de goede kant van de score. Beide ploegen scoorden nog eenmaal waardoor het krachtsverschil halverwege minimaal was met 4-5.

In de derde en vierde periode was er één groot verschil. Neptunia behield een klein overwicht en was hoofdzakelijk scherper in de afronding. In tegenstelling tot de eerste twee periodes maakte de Reest geen gebruik van de kansen die het kreeg. Die waren er voldoende, onder andere in manmeersituaties. Echter, nu werd slechts nog eenmaal het net gevonden. Einduitslag 5-10 waarbij Kamphuis de laatste treffer voor de Reest achter zijn naam liet noteren.

De conclusie voor de Reest is achteraf duidelijk. Er is nog genoeg werk aan de winkel. Maar dat was bekend. Belangrijkste element voor coach van de Hoofdakker was dat zijn ploeg een ruime voldoende scoorde op inzet en mentaliteit. Verfijning van de spelsystemen en het inpassen van de jeugd krijgen voor de komende weken de hoogste prioriteit. Over laatst genoemde ziet van den Hoofdakker voldoende mogelijkheden. “Maarten Flederus en Lars Nefkens speelden vandaag een prima wedstrijd. Bij de overige teams spelen meerdere talenten die het momenteel erg goed doen en die dit seizoen veelvuldig ingepast gaan worden in de hoofdmacht”.