De waterpoloërs van De Reest hebben afgelopen zaterdag verrassend een punt gepakt tegen subtopper SG Heerenveen/Avena (SGHA). De wedstrijd in het imposante Sportstad zwembad in Heerenveen leek lange tijd niet op gang te willen komen en hadden de friezen lange tijd uitzicht op de winst. Een korte maar effectieve opleving halverwege de vierde periode zorgde  binnen een minuut voor dat een 4-2 achterstand omgebogen werd naar een 4-5 voorsprong. De meppelers konden de voorsprong niet vasthouden tot het eind waardoor er op gelijkspel afgesloten werd. Periodestanden: 1-2 : 2-2 : 3-2 : 5-5.

Voorafgaand had coach Erik Nonhebel benadrukt niet met het hoge tempo van de tegenstander mee te gaan en gegroepeerd aanvallen op te zetten en er op die manier te vertragen. Dit lukte in de eerste periode maar ten dele. SGHA speelde verdedigend zeer zwaar waardoor het voor De Reest erg moeilijk was de bal in de eigen ploeg te houden. Vrij snel kon SGHA de 1-0 scoren uit een defensieve fout aan meppeler zijde. Het was Jeroen Flederus die met een flitsend schot van buiten de 5 meter de keeper kansloos het nakijken gaf. Uit de eerste balovername van De Reest kon Anne Rogier Leutscher via de rechtervleugel opkomen en geweldig raak schieten: 1-2. Tegen de verhouding in stond De Reest op voorsprong terwijl het SGHA alle kansen leek te geven de score te vergroten. Het was het uitblinkende verdedigingsblok Martijn vd Leest, Arjan Broekman en Anne Rogier Leutscher die door wederom de sterk keepende Martijn Schuring veel kansen van SGHA om zeep hielpen.

De tweede periode zakte de snelheid uit de wedstrijd. De tactiek van De Reest leek te werken en SGHA kon niet de hoeveelheid kansen creëren als uit de eerste periode. De Reest daarentegen kon daar zeer weinig tegenoverstellen. De aanvallers Eelco Bakker, Jeroen Flederus en Martijn Meijer werden erg ver van het doel van de tegenstander gehouden waardoor er regelmatig in een te vroeg stadium de bal verloren werd. SGHA kon echter niet meer dat tempo aanleggen wat in de eerste periode gespeeld werd. Vlak voor het verstrijken van het rustsignaal kon SGHA een defensief foutje van William Bijker genadeloos afstraffen: 2-2.

De derde periode leek qua verhoudingen sterk op de tweede periode. De Reest kon slechts volgen maar SGHA kon door te weinig initiatief vervolgens niet de wedstrijd doen kantelen. Voor het publiek leek het meer en meer op een schaakwedstrijd met over en weer een speldenprikje. Een uitsluiting aan De Reest-zijde zorgde ervoor dat SGHA de leiding nam 3-2.

De laatste periode zou uiteindelijk de beslissing gaan brengen. SGHA leek de wedstrijd in een vroegtijdig stadium te beslissen door een manmeer situatie doeltreffend af te ronden. Het maakte bij De Reest echter de laatste krachten los. Het was aanvoerder Eelco Bakker die de voorsprong binnen 30 seconden ongedaan maakte. Eerst schatte hij een verkeerde terugspeelbal aan SGHA kant goed in en kon simpel van dichtbij binnentikken. Even daarna was tijdens een overtalsituatie William Bijker die het overzicht behield en Bakker uitstekend bediende op de eerste paal welke de gelijkmaker binnentikte: 4-4.

Toen Arjan Broekman met een geweldige midvooractie de 4-5 maakte leken de rollen volledig omgedraaid. Dit in alles van een tijdsbestek van een minuut maakte De Reest de 4-2 achterstand ongedaan en leek de winst voor het grijpen. De laatste twee minuten leek de wedstrijd eindelijk op gang te komen en speelden beide teams vol voor de winst. Het was toch SGHA die een manmeer situatie goed uitspeelde en even voor de laatste minuut de gelijkmaker op het bord zette. De laatste minuut zorgde nog enkele hectische situaties voor beide doelen maar doelpunten leverden het niet op.

Op deze manier zorgt de ploeg van Nonhebel wederom voor een verrassing door een gevestigde naam op een gelijkspel te houden. Gezien het wedstrijdverloop heeft met name SGHA het met name in de eerste periode laten liggen. Daarna speelde De Reest twee zeer matige periodes om vervolgens in de laatste periode toe te slaan. Erik Nonhebel was na afloop in zijn nopjes. ‘ tegen je oude club een punt pakken is altijd leuk, maar de manier waarop de dat vandaag weer bewerkstelligd hebben is grote klasse!. We zaten grote delen van de wedstrijd totaal niet in de wedstrijd maar zijn mentaal niet kapot te krijgen. Dit voelt als een overwinning glunderde hij na afloop’.

De Reest speelt volgende week in Bad Hesselingen tegen middenmoter Proteus uit Twello. Aanvang wedstrijd is 17.15u.