Afgelopen zaterdag was de eerste speelronde van de ManMeer!Cup, het bekertoernooi voor waterpoloërs. De Reest heren 1 had geloot tegen Neptunia ‘24 en mocht zodoende naar Sneek om een plekje in de volgende ronde te bemachtigen. Beide ploegen treffen elkaar al jaren in de competitie en hebben dus eigenlijk ook geen geheimen voor elkaar. Meestal gaan deze wedstrijden gepaard met het nodige spektakel. De strijdlust was ook afgelopen zaterdag 100% aanwezig tussen de rivalen. 

De Reest was in volle sterkte naar Sneek afgereisd en begon dus ook met de vertrouwde zeven in de basis. In een gelijk opgaande eerste periode werden kansen over en weer gecreëerd. Het eerste wapenfeit was voor de Snekers. De Reest sloot direct aan door een manmeer te promoveren tot doelpunt. Job Voogt verzilverde het buitenkansje. In het slot van de eerste periode kwam De Reest via Joshua de Vries op voorsprong. Joshua kwam vrij door voor de keeper en rondde technisch perfect af. Vlak voor het verstrijken van de speeltijd wist Neptunia de 2-2 te maken. 

Ook in de tweede periode was het Neptunia dat als eerste scoorde. Even leek Neptunia uit te lopen, want De Reest moest een paar keer aan de handrem trekken om de sterke schutters van het scoren af te houden. Dit bracht de nodige uitsluitingen en een strafworp met zich mee. Keeper Schuring was gedecideerd als altijd en hield de schade beperkt. In het slot van de tweede periode kreeg De Reest het op zijn heupen. Met nog tweeënhalve minuut te spelen maakte Voogt de 3-3. Vervolgens wist Driesen de 3-4 tegen de touwen te schieten. In de laatste minuut van de tweede periode schoot Kamphuis twee keer met scherp en zorgde er voor dat de ploeg zelfs uitliep naar 3-6.  

Ook het begin van de derde periode was voor De Reest. Via wederom een manmeer situatie schoot Voogt zijn derde doelpunt binnen, 3-7. Neptunia leek rijp voor de sloop, maar dacht daar zelf anders over. De drie sterkste schutters besloten samen ten strijde te trekken en De Reest was niet langer bij de les. De verdediging, anders zo solide, werd een ware gatenkaas. Neptunia vond telkens de ruimte op de linker flank en kwam met schoten vanuit de tweede lijn steeds dichterbij. De verdedigers van De Reest het nakijken geven. De 3-7 voorsprong verdampte dan ook als sneeuw voor de zon. Aan het eind van de derde periode had Neptunia de achterstand ingehaald, 7-7. 

Dat beide ploegen zich niet zomaar gewonnen gaven, bleek wel bij de start van de vierde periode. Neptunia won de swim-off, maar de eerste aanval leverde niks op. In de tegenaanval kregen twee spelers het met elkaar aan de stok, waarbij de scheidsrechter orde op zaken moest stellen. Een uitsluiting aan Meppeler zijde en een UMV voor een Sneker was het resultaat. Het bracht De Reest niet van de wijs, want via Rick de Jong werd het doel weer gevonden, 7-8. Halverwege de vierde periode vergrootte De Reest de marge weer naar 2. Kamphuis scoorde ook zijn derde van de avond, uit een strafworp. Met een laatste krachtinspanning lukte het Neptunia toch weer om langszij te komen door twee vlot achter elkaar gescoorde doelpunten. Met name bij de directe doelpoging uit een twee-meter bal lag de verdediging van De Reest weer te slapen. 

In het slot van de wedstrijd bleef De Reest wel het initiatief houden, en counterde Voogt naar de 9-10. De overwinning leek voor het grijpen, maar toch moest keeper Schuring de 10-10 nog incasseren. Bart Crouse kwam in de allerlaatste seconden van de wedstrijd nog oog in oog met de Friese goalie. Zijn doelpoging belandde in het zijnet. 

De bekerduels moeten een winnaar opleveren. Met een eindstand van 10-10 moesten strafworpen de beslissing brengen. Neptunia had in de reguliere speeltijd twee strafworpen gemist. Tijdens de shootout waren ze een stuk overtuigender. Na vier raak geschoten strafworpen, waar De Reest er al twee gemist had, nota bene de topschutters Voogt en Kamphuis die namens De Reest faalden, bekert Neptunia verder en mag De Reest zich volledig op de competitie richten. 

Coach Van den Hoofdakker was tevreden na afloop. “Ik heb genoten vandaag. Een leuke en sportieve wedstrijd, waarin het spel op en neer golfde. Een waar spektakel In de tweede periode speelden we fantastisch, maar dan zakken we in de derde periode wel erg ver weg. Het eerste deel van de vierde periode is ook volledig voor ons en dan moeten we de wedstrijd eigenlijk zakelijk uitspelen, maar laten we ze weer terug komen. Bij de shootout zien we er erg slecht uit, maar daar ben ik niet rouwig om. Ik heb vanavond gezien wat we kunnen. Hoe we in de tweede periode en het begin van de vierde speelden, is nu de norm geworden. Dat niveau moeten we in de competitie nastreven. Als dat lukt, dan gaan we een heel leuk jaar tegemoet.”