Afgelopen zaterdag begon voor de waterpoloërs van MZ&PC De Reest heren 1, het seizoen 2022-2023. Na 6 weken voorbereiding, waarin de conditie op peil werd gebracht en de nodige oefenwedstrijden werden gespeeld, stonden de mannen van coach Marcel van Tilburg te popelen om te starten. De eerste wedstrijd zou direct een krachtmeting worden tegen De Mors h1 uit Rijssen. De Mors degradeerde vorig seizoen uit de tweede klasse bond. Een nog onbekende tegenstander voor De Reest, dus. 

Coach van Tilburg moest het voor deze openingswedstrijd stellen zonder Joshua de Vries. Heren 1 werd aangevuld door routinier Wouter de Vries en de talentvolle Levi Hummel. Hummel maakte vorig jaar al zijn debuut in de hoofdmacht. Hij speelt zijn wedstrijden dit seizoen in heren 2, maar zal ongetwijfeld nog vaker aanhaken bij het eerste.

In de eerste periode trokken beide teams meteen van leer. De Mors begon met een hoge press, waar De Reest een zone verdediging verkoos. Beide ploegen bleken geen grip te hebben op elkaars aanval. De ruimte die midvoor Job Voogt kreeg door de hoge press van De Mors, benutte hij uitstekend. Na net een minuut speeltijd zag hij twee keer zijn kans schoon. De Mors had niet lang nodig om zich van de 2-0 achterstand te herstellen, want via Hendrik Jan Pouw en een benutte strafworp door Maarten Baan, was het al snel 2-2. In het tweede deel van de eerste periode bleven beide ploegen uitermate effectief in de aanval. Bijna iedere mogelijkheid werd omgezet tot een doelpunt. Via Richard Kamphuis en nog tweemaal Voogt kwam De Reest nog 3x tot scoren. Daar zette De Mors maar liefst 4 doelpunten tegenover, 5-6.

In de tweede periode schoot De Mors uit de startblokken. In mum van tijd wisten de gasten maar liefst tot 3 doelpunten te komen, waardoor De Reest ineens tegen een 5-9 achterstand aankeek. Het was het moment voor coach Van Tilburg om een time out te nemen en met zijn mannen opnieuw de puntjes op de i te zetten. Dit leidde tot een kleine opleving van De Reest door via Geert Talsma en Richard Kamphuis de achterstand enigszins te verkleinen tot 7-9. Toch bleef de verdediging van De Reest een gatenkaas, want wederom kon De Mors maar liefst 3x scoren. Met name Maarten Baan bleek een ware plaaggeest voor de defensie van De Reest. Halverwege de wedstrijd had hij al 8x het net gevonden.

Voorafgaand aan de derde periode was het tijd voor Van Tilburg om verdedigend orde op zaken te stellen. Van een zone schakelde de ploeg om naar een pressing, waarbij de midachter de opdracht had om voor zijn midvoor te verdedigen. Hier had De Mors duidelijk niet op gerekend, want de krachtsverhoudingen veranderden volledig in de derde periode. De Mors had moeite om tot fatsoenlijke aanvallen te komen, terwijl De Reest het net via Maarten Flederus, Job Voogt en Bart Crouse goed wist te vinden. Helaas mistte Mika Dekker een strafworp, waardoor het gat 2 doelpunten bleef. Ook Richard Kamphuis mistte aan het eind van deze periode een strafworp. De Mors kwam nog wel eenmaal tot scoren, 10-13.

In de vierde periode bleek De Reest opgebrand. Aanvallend kon de ploeg nog nauwelijks een vuist maken. Het werd duidelijk zichtbaar dat het krachtige midvoor spel van Joshua De Vries tegen een fysiek sterke tegenstander als De Mors, node gemist werd. De Mors had het net inmiddels wel weer gevonden en kwam nog 4 maal tot scoren, waardoor De Reest toch een stevige nederlaag van 10-17 leed.

Coach Van Tilburg was ondanks het grote verlies toch redelijk optimistisch. “Ons spel was redelijk goed. We moeten wel zorgvuldiger omgaan met onze passing. Met name in de eindfase. Daar hebben we nu veel balverlies geleden, en dan loop je achter de feiten aan. Jammer dat we de competitie zo zijn begonnen. Vanavond had ik toch wel meer van onszelf verwacht.”

Volgende week zaterdag speelt De Reest opnieuw een thuiswedstrijd. Al om 18:00uur. Gasten zijn de oude bekenden van Deltasteur uit Kampen. Ook zij leden een stevige nederlaag in hun eerste wedstrijd. Beide ploegen zullen dus tot op het bot gemotiveerd zijn om de eerste punten van het seizoen te pakken.