Routinier Wim Bisschop wijst Meppelers de weg

Voor De Reest stond zaterdagavond de belangrijke uitwedstrijd tegen VKC op het programma. Om aan het einde van de eerste seizoenshelft in de middenmoot te staan moest de Reest winnen. Juist voor dit duel moest coach Michel van den Hoofdakker het stellen zonder liefst vijf basisspelers. Door routinier Wim Bisschop mee te nemen had de Reest de beschikking over slechts één wissel. De Meppeler hoofdmacht maakte op voorhand dan ook geen illusies en stelde zich alleen als doel om een verdienstelijke wedstrijd te spelen. Niets bleek minder waar. In Tubbergen ontstond een gouden combinatie tussen routine, talentvolle jeugd, een hard werkende ploeg en tot slot een tactiek die de puzzelstukjes tot een geheel maakte. De Reest leidde van start tot eind en met periodestanden 2-4, 7-8, 9-11 boekte de Reest met 13-14 een geweldige overwinning.

Coach Michel van den Hoofdakker besloot vanwege de krappe selectie om met een fullpress te spelen. Aanvallend zinspelende van den Hoofdakker op het benutten van de volledige aanvalstijd en benutten van het fysieke spel van VKC. Verdedigend had de Reest direct grip op VKC. Keeper Martijn Schuring liet vanouds merken dat de topschutters van VKC alles uit de kast moesten halen om te scoren. Schuring ranselde in de openingsfase menig schot uit het doel. In de eerste contra’s was de Reest dodelijk effectief en via Wim Bisschop en Wouter de Vries kwam de Reest op 0-2. Een cruciale start want VKC is met het opportunistische  spel een ploeg die vanaf het eerste fluitsignaal in een onoverkomelijke flow kan komen. Doordat VKC niet de regie naar zich toe wist te trekker liep de thuisploeg daardoor direct een zichtbare breuk op in het zelfvertrouwen. De Reest tankte juist zelfvertrouwen. Het hielp de Reest ook om het hoofd koel te houden. VKC scoorde weliswaar de 1-2 maar via de sterk spelende Walter van Dongen (strafworp) en Wouter de Vries stond de Reest aan het einde van de eerste periode met 2-4 voor.

De tweede periode werd getypeerd door een hard werkend en dynamisch spelend VKC. De Reest incasseerde persoonlijke fouten en tegendoelpunten. Maar onder andere routinier Rutger van den Hoofdakker speelde een belangrijke rol in het bewaren van de rust en het overzicht in het spel van de Reest. De Reest stak op de juiste momenten extra energie in een zeer effectief aanvalsspel. Diverse spelers namen afwisselend op de juiste momenten het initiatief. Onder andere het jonge talent Bart Crouse was een ware plaaggeest voor VKC. Ditmaal spelend op de rechterflank brak Crouse meermaals door en versierde zo een strafworp en uitsluitingen. Halverwege stond de Reest daardoor nog steeds met 7-8 voor.

VKC startte in de derde periode met een hoge press en poogde via contra’s de Reest te overrompelen. Een tactiek die niet ongewoon is vanwege slechts één wissel bij de Reest en het feit dat halverwege de wedstrijd de vermoeidheid een rol zou spelen. De Reest kreeg dan ook als eerste een manminder te verduren. Maar de verdediging van de Reest, onder leiding van de verdienstelijk spelende Maarten Flederus, hield stand. Wederom toonde de Reest zeer effectief te zijn in de tegenvallen. Routinier Wim Bisschop nam de ploeg op sleeptouw en scoorde 7-9 en Job Voogt volgde daarna zijn voorbeeld door de 7-10 te scoren. Dit gaf de Reest lucht om de periode gecontroleerd uit te spelen naar 9-11.

Gelet op alle rampzaligheden voorafgaande aan deze wedstrijd stond de Reest met het ingaan van de laatste periode op een niet te bevatten voorsprong. Hoe langer de Reest de thuisploeg van het scoren kon houden in deze laatste fase hoe groter de kans op een punt of zelfs overwinning zou worden. Dit lukte slechts ten dele. Na een minuut scoorde VKC met 10-11 de aansluitingstreffer. Echter, Job Voogt tilde de score weer naar 10-12 en helaas ontging het de prima fluitende scheidsrechters duo de 10-13 van Wim Bisschop. In plaats daarvan scoorde VCK de 11-12 en bleef het spanend. Maar door een briljante backhand van Wouter de Vries scoorde de Reest ook weer de 11-13 en bleef het stuivertje wisselen. In een alles of niets poging van VKC bewaarde keeper Martijn Schuring het overzicht en bediende hij Walter van Dongen op slechts 34 seconden speeltijd waaruit van Dongen de beslissende 12-14 scoorde. VKC bepaalde de eindstand op 13-14.

Met vijf afwezigen uit de vaste selectie en slechts één wisselspeler behaalde  de Reest een super stunt. Wim Bisschop was met zijn sterke spel en twee doelpunten één van de cruciale factoren. Maar “de mentaliteit van deze acht spelers tegenover liefst twaalf spelers van VKC en nota bene in Tubbergen maakte echt het verschil” aldus een breed grijnzende coach Michel van den Hoofdakker.