Het was een drukte van jewelste afgelopen weekend in en rondom bad Hesselingen. Het jeugdteam Onder 17 van de Meppeler Zwem- en poloclub De Reest ontving de Italiaanse leeftijdsgenoten van Villagefitness waterpolo club uit Valcanneto – een voorstad van Rome. Het was de eerste kennismaking van wat volgens de organisatoren een jaarlijks terugkerende uitwisseling gaat worden.

Afgelopen donderdag arriveerden de Italiaanse gasten. In Meppels Inn werd overnacht en op vrijdag hadden de Meppelers een Gieterse dag georganiseerd. De Italiaanse jeugd en hun begeleiders maakten tijdens een typisch Hollands buitje vanaf het water kennis met “little Venice”, zoals ze Giethoorn zelf noemden. Ook stond een potje Boerengolf op het programma, wat leidde tot hilarische taferelen en veel plezier tussen beide groepen.

Uiteraard stond naast de nodige culturele en sportieve activiteiten, het klimpark Hesselingen werd zaterdagmiddag bestormd, ook waterpolo op het programma.

De Reest organiseerde vrijdagavond een toernooi, waaraan ook de leeftijdsgenoten van Emmen en Zwolle deelnamen. Het massaal toegestroomde publiek zag de gedreven sporters op het scherpst van de snede een pittige strijd leveren, waarvan ook RTV Meppel getuige was, en een leuke reportage maakte.

Ook zaterdagavond werd er gepoloed. Dit keer een volledige wedstrijd tussen De Reest en Valcanneto. Onder fanatieke belangstelling van wethouder sport Jaap van der Haar, werkten de waterpolovrienden wederom een prachtig duel af. Van der Haar had de wedstrijd symbolisch geopend door de 1e swim off te starten en genoot zichtbaar van de met passie sportende jeugd.

Zondagochtend sloten de beide groepen het meer dan geslaagde weekend af met een gezellige brunch bij Meppels Inn.

Inmiddels worden de plannen al gesmeed om in de meivakantie 2019 het uitwisselingsprogramma in Italië te herhalen. De Reest en Valcanneto hebben de ambitie om bij blijvend succes een structureel uitwisselingsprogramma voor deze leeftijdsgroep te organiseren. De kennismaking met leeftijdsgenoten uit een ander land, de kennismaking met een andere cultuur en de sport- en spelvreugde zijn een enorme verrijking en fantastische beleving voor alle betrokkenen.

Foto’s: Leo de Harder