Afgelopen zaterdag traden de waterpoloërs van de Reest aan voor het eerste duel van het seizoen 2019-2020. Locatie van handeling was Groningen om daar aan te treden tegen de studenten van de Walvisch.

 Door beslommeringen in het competitierooster moest de Reest het stellen zonder coach Michel van den Hoofdakker en spelers Walter van Dongen, Wouter de Vries en Rutger van den Hoofdakker. Daardoor werd er een beroep gedaan op de ervaring van Wim Bisschop. Dit jaar heeft de Reest een behoorlijke verjonging doorgemaakt. Zo zijn Bart Crouse, Joshua de Vries, Rick de Jong en Tim Hillen toegevoegd aan het Meppeler vlaggenschip. In combinatie met een aantal ervaren spelers heeft de Reest een interessante selectie voor dit nieuwe seizoen. Daarnaast zijn internationaal de nodige wijzigingen in de spelregels doorgevoerd waardoor het een interessante competitie beloofd te worden.

 Speler coach/aanvoerder Martijn Schuring hamerde er vooraf op dat de spelers zich niet moesten laten intimideren door het spel van de Groninger studenten en vooral moesten vertrouwen op de eigen kwaliteit en vechtlust. Qua spel hield de ploeg zich keurig aan deze afspraken. Echter, de diverse opgelegde kansen in de 1e periode waaronder een strafworp werden allemaal gemist. Verdedigend werd er in de tweede lijn teveel ruimte weggegeven. De Walvisch profiteerde optimaal uit en liep uit naar liefst een 5-0 voorsprong. Pas in het slot van de eerste periode poetste Richard Kamphuis de hatelijke nul van het scorebord af.

 Hoewel de grote achterstand alle reden voor paniek gaf bleef de Reest rustig en verzorgd spelen. Schuring gaf aan dat er iets meer tijd genomen moest worden in de aanval en de Walvisch te verleiden tot het maken van overtredingen in plaats van bij elke kans op doel te schieten. In de tweede periode maakte de Reest met doelpunten van Richard Kamphuis, Roelof Driesen en Job Voogt een sterke inhaalslag naar 6-4. In de derde periode hielden de ploegen elkaar in evenwicht en werd de stand naar 8-6 gebracht. Scores van de Reest werden gemaakt door Job Voogt en Rick de Jong.

 De laatste periode was het alles of niets. In de voorgaande periodes had de Reest de strategie gevonden om de Walvisch van het scoren af te houden. De balans tussen druk geven in de tweede lijn en terugvallen op de midvoor was nu optimaal. De Walvisch ging in verdedigend opzicht steeds meer fouten maken. De thuisploeg noteerde tien persoonlijke fouten tegenover slechts twee van de Reest. Joshua de Vries scoorde met een geweldige contra de aansluitingstreffer op 8-7. Nadat Wim Bisschop halverwege via een manmeer de gelijkmaker scoorde werden een aantal spannende slotminuten ingeluid. De Reest rook bloed en geloofde zichtbaar in een goede afloop. Door onder andere sterk verdedigend werk van Tim Hillen en Maarten Flederus kwam de Walvisch niet tot scoren. Twee minuten voor tijd schoot Richard Kamphuis schoot de beloning tegen de touwen en werd een heerlijke overwinning geboekt in het openingsduel van het seizoen 2019-2020.