Afgelopen weekend was de opening van de nieuwe waterpolo competitie voor het seizoen 2023-2024. MZ&PC De Reest heren 1 ontving de Groningers van Trivia heren 1 voor hun eerste wedstrijd. In een als vanouds volgepakt bad Hesselingen, zagen de enthousiaste Meppeler supporters dat de thuisploeg het moeilijk had in het eerste deel van de wedstrijd, maar in het tweede deel juist de betere ploeg bleek. De Reest hield de punten dan ook in Meppel en stuurde de Trivianen gedesillusioneerd en hevig protesterend bij het arbitrale duo, terug naar Groningen.

Voorafgaand aan de wedstrijd hielden de waterpoloërs een eerbetoon aan de veel te jong en plots overleden scheidsrechter en waterpolo vriend Tjeerd Dijkhuis. Dijkhuis werd alom gekend en geprezen om zijn scheidsrechters kwaliteiten, maar was bovenal een fijn mens. Regelmatig was hij te porren voor het leiden van een oefenwedstrijd van De Reest. En hoewel hij vooral op het landelijk hoogste niveau zijn wedstrijden floot, stond hij ook zo af en toe bij officiële wedstrijden in Meppel aan het bad. In de vorm van een korte toespraak door de voorzitter van De Reest, een moment van stilte en een eervol applaus, waarna de wedstrijd aanving.

Trivia en De Reest hadden elkaar tijdens de seizoensvoorbereiding getroffen tijdens een oefenwedstrijd, dus er waren weinig geheimen. Trivia, afgelopen seizoen gedegradeerd uit de tweede klasse, moet het vooral hebben van zijn sterke midvoor en een hele snelle en balvaardige speler. Van de overige spelers zou De Reest naar verwachting minder te duchten hebben. Dat bleek ook wel in de eerste periode, want het waren deze heren die de bezoekers aan de eerste drie doelpunten voor de Groningers hielpen. De Reest kon daar via haar eigen sterke midvoor Joshua de Vries een doelpunt tegenover zetten. Toch had Trivia in de eerste fase het betere van het spel en had vooral verdedigend de zaken goed op orde. Rutger Verhoeff zorgde met een listige bal vanuit de hoek nog wel voor de aansluitingstreffer, maar na een verkregen strafworp en wederom een sterke midvoor actie, nam Trivia met 2-5 brutaal de leiding.

Bij aanvang van de tweede periode wisten de Meppelers dat ze meer lef en variatie moesten tonen in het eigen aanvalsspel, wilde het de Groningers bijblijven. Het eerste wapenfeit was dan ook voor De Reest, die via Maarten Flederus een overtalsituatie succesvol afrondde, 3-5. Vervolgens werd het even stuivertje wisselen met de doelpunten, om halverwege de tweede periode op 5-7 uit te komen. Joshua de Vries en Job Voogt waren de doelpuntenmakers voor De Reest. In het slot van de tweede periode kreeg Bart Crouse het op zijn heupen. Bart wist met twee nagenoeg identieke individuele acties de verdediging van Trivia in de luren te leggen en de Groningse keeper het nakijken te geven. Zo stond het halverwege de wedstrijd weer gelijk, 7-7.

Door de knappe inhaalactie begon De Reest er meer en meer in te geloven. Inmiddels had de thuisploeg door een paar tactische wijzigingen in de verdediging ook achterin de zaken wat beter onder controle. Toch was het Trivia dat in de derde periode als eerste tot scoren kwam. En dus was het wederom aan De Reest om de schade beperkt te houden. Dat lukte onder andere door mooie afstandsschoten van Maarten Flederus en Geert Talsma en sterk midvoorspel van Joshua de Vries. De score ging over en weer en liep op naar een 11-11 tussenstand. In het slot van de derde periode kwam De Reest voor het eerst op voorsprong via wederom Joshua De Vries. Maar ook Trivia scoorde nog eenmaal, waardoor de stand op 12-12 bleef hangen.

Met nog 1 periode te gaan nam coach Flederus in alle rust het strijdplan door met zijn mannen. Het publiek had tot op heden een spannend spelverloop gezien en ging er nog maar eens goed voor zitten op wat de vierde periode in petto had. Wederom was het Trivia die als eerste tot scoren kwam, 12-13. Maar na dit doelpunt was De Reest ontketend. Alle energie en wilskracht die de meppelers nog in zich hadden, werd er uitgegooid. In een collectief machtsvertoon bleek De Reest heer en meester over de Trivianen. Tot frustratie van sommige Groningers, hielden de Meppelers onder aanvoering van midachter Geert Talsma en met knap keeperswerk van Sander van Dongen, het aantal tegendoelpunten op 13. Daar stond tegenover dat De Reest met Bart Crouse, Joshua de Vries, Wout Zeegers en Mika Dekker maar liefst nog vier keer tot scoren kwam. Deze doelpunten kwamen ook op het conto van keeper Van Dongen, die de aanvallers met loepzuivere passing van de bal voorzag. Met nog twee minuten te spelen en een tussenstand van 16-13 nam Trivia nog maar eens een time-out in een laatste poging het tij te keren. Dit was het ideale moment voor de coach van de thuisploeg om zijn mannen te instrueren de laatste twee minuten geconcentreerd uit te spelen. Toen De Reest in het slot van de wedstrijd nog maar eens een manminder situatie overleefde en het verschil nog steeds 3 doelpunten was, wist iedereen in bad Hesselingen dat De Reest zou zegevieren. Eindstand 16-13.

Na afloop was coach Flederus in zijn nopjes en het Meppeler team euforisch. “We hebben afgelopen seizoen een mooi seizoen gedraaid en daarna een prima voorbereiding gekend. Dan is het de vraag waar je aan het begin van het seizoen staat. Met Trivia troffen we natuurlijk een degradant uit de tweede klasse, dus dat is ook afwachten hoe dat gaat. Al met al hebben we het fantastisch gedaan. Wilskracht, individuele kwaliteiten en collectieve strijd gaven vandaag de doorslag. Een mooiere seizoensstart dan dit kan ik me niet voorstellen.”