De waterpoloërs van de Reest trokken afgelopen zaterdag naar Sneek om tegen het plaatselijk Neptunia ’24 te spelen. De wedstrijd tegen Neptunia is altijd onvoorspelbaar waardoor het treffen in de agenda omlijnd wordt met een randje. Mede gelet op de stand op de ranglijst, Neptunia stond vooraf 4e en de Reest 5e. Een waar spektakelstuk werd het dan ook. Maar de Reest speelde slim, net niet effectief genoeg om Neptunia volledig kopje onder te drukken, iets wat gelet op de gecreëerde kansen meer dan terecht was geweest.

 In de eerste wedstrijd van 2019 pakte de Reest de volle buit waardoor de Meppeler hoofdmacht keurig in het linker rijtje staat. Hierdoor is er ruimte om te bouwen aan de toekomst en kan er jeugd ingepast worden. . Talent Joshua de Vries werd daarom meegenomen naar Sneek, mede ter vervanging van de geblesseerde Roelof Driesen. De doelstelling van coach Michel van den Hoofdakker was duidelijk. Ontspannen spelen en vooral rust en overzicht bewaren. Het resultaat noemde van den Hoofdakker van ondergeschikt belang.

 Door in de beginfase het tempo laag te houden en de aanvalstijd volledig te benutten controleerde de Reest aanvankelijk de wedstrijd. Het eerste wapenfeit kwam dan ook op naam van de Reest. Richard Kamphuis schoot een manmeer onberispelijk achter de Friese doelman. Dat Neptunia absoluut niet zat te wachten op een slecht resultaat tegen de Reest werd al snel duidelijk. De Snekers schakelden een tandje bij en namen een 2-1 voorsprong. Maar de Reest capituleerde niet en leek ook niet onder de indruk. Talent Joshua de Vries bedacht zich in een manmeer geen moment en scoorde de 2-2. Neptunia sloot de eerste periode af door de 3-2 te scoren.

 In de tweede periode trok de Sneker storm weer aan. Duidelijk was dat de thuisploeg ontzettend veel werk moest verzetten om de Reest omver te krijgen. Neptunia scoorde weliswaar de 4-2 maar de Reest wankelde niet. Integendeel, Neptunia leek conditioneel zwakker en niet de macht te hebben om de Reest continu onder druk te houden. De Reest wist dan ook de aansluitingstreffer te maken. Wederom Richard Kamphuis was het eindstation, ditmaal met een sterke midvooractie.

 Coach Michel van den Hoofdakker veranderde halverwege niet van tactiek. Hij benadrukte wel het gevaar dat Neptunia in het tweede bedrijf de fysieke registers zou opentrekken. En deze woorden waren niet aan dovemans oren besteed. Neptunia knokte en deed wat het kon. Maar de Meppeler verdediging stond als een huis. Met name Maarten Flederus, William Bijker en Rutger van den Hoofdakker controleerden de verdediging en de gevaarlijke midvoors van Neptunia. Als Neptunia al de verdediging wist te doorbreken, dan lag daar de prima keepende Martijn Schuring. In de opbouw van de aanval waren het daarentegen vooral Martijn Meijer, Wouter de Vries, Job Voogt en Walter van Dongen die het spel goed wisten op te zetten. De Reest wachtte geduldig op kansen en die kwamen er steeds meer en meer. Het was wederom talent Joshua de Vries die zich bij een manmeer geen twee keer bedacht toen hij oog in oog kwam met de Sneker sluitpost. Ruim een minuut later kreeg Walter van Dongen zelfs de gehele Friese tribune stil door in de contra de 4-5 te maken. Neptunia had het laatste woord in de derde periode; 5-5.

 Voor Neptunia was de laatste periode duidelijk het signaal om alle fysieke registers nog eenmaal open te trekken. De frustraties groeiden bij de thuisploeg wat niet ten goede kwam aan hun aanvalsspel. Er werd op het randje gespeeld maar De Reest bleef geduldig en liet zich niet uit de tent lokken. Hierbij wordt opgemerkt dat de (weliswaar) Friese scheidsrechters de wedstrijd in toom wisten te houden door aantal keren goed op te treden. De Reest kreeg meerdere manmeers en in de slotseconden kreeg Martijn Meijer de uitgelezen kans om Neptunia definitief kopje onder te drukken. Er werd niet gescoord en zo eindigde het spektakelstuk in 5-5.

 Coach Michel van den Hoofdakker was na afloop meer dan tevreden. “Heerlijk gespeeld en eigenlijk waren 3 punten volkomen terecht geweest. Maar in deze wedstrijd een punt pakken is gewoon een bonus. Een extra bonus is dat Joshua de Vries als jong talent zeer goed heeft gespeeld in deze fysiek zware wedstrijd.”