Na het zinderende resultaat van De Reest heren 1, een week geleden tegen koploper Enschede (9-15, red). Mocht de Meppeler equipe afgelopen zaterdag in Zutphen ten tonele verschijnen. Tegenstander van dienst was De IJsselmeeuwen. De IJsselmeeuwen degradeerde vorig seizoen uit de tweede klasse. De ploeg staat tweede in de reguliere competitie. In de heenwedstrijd begin november, ging De Reest nog met 7-13 het schip in. Inmiddels zijn de kaarten anders geschud. De Reest presteert al weken uitstekend, met dus de geweldige overwinning van vorige week als hoogtepunt. Coach Van den Hoofdakker achtte zijn ploeg vooraf dan ook zeker niet kansloos. Zonder routinier Roelof Driessen en sterke midachter Tim Hillen, maar met een verder fitte selectie toog De Reest naar Zutphen.

In de eerste periode was het eerste wapenfeit meteen voor De IJsselmeeuwen. Na een snelle uitsluiting van Richard Kamphuis, werd de vrije man gevonden en binnen 15 seconden keek De Reest tegen een achterstand aan. De Reest liet zich echter niet van de wijs brengen door deze snelle achterstand en speelde zelf met veel vertrouwen. Soms waren de meppelers in de beginfase van de wedstrijd nog wat te onrustig. Maar toen Walter van Dongen in een tegenaanval goed het overzicht behield en een strakke assist op Richard Kamphuis afleverde, zorgde hij voor de 1-1. Het spel golfde vervolgens op en neer, wat doelpunten, uitsluitingen en strafworpen aan beide kanten opleverde. De eerste strafworp was in het voordeel van De Reest, die Walter van Dongen onberispelijk binnenschoot. Even daarvoor had De IJsselmeeuwen ook gescoord, waardoor de ploegen elkaar in evenwicht hielden; 2-2. De IJsselmeeuwen was mogelijk verrast door het energieke spel van De Reest, want in het tweede deel van de eerste periode legden ze meer energie en kracht in het duel, wat er toe leidde dat de thuisploeg uitliep naar een 4-2 voorsprong. In het slot van de eerste periode hield Rick de Jong het overzicht en met een listige boogbal vernederde hij de IJsselmeeuwse goalie, 4-3.

Coach Michel van den Hoofdakker was na de eerste periode niet ontevreden, maar hamerde bij zijn mannen wel op meer zorgvuldigheid en rust in de eigen aanval. De boodschap van de Meppeler coach was duidelijk. Direct in de eerste aanval van De Reest werd er goed ingezwommen en vrij gespeeld, wat een manmeer opleverde. Job Voogt, al weken goed op schot, benutte dit buitenkansje en bracht De Reest langszij, 4-4. De IJsselmeeuwen bleef ook met veel energie spelen en nam wederom de leiding, waarna het zelfs tot 6-4 kwam. De Reest had dus wederom het nakijken en zag twee doelpunten verschil op het scorebord. Toen Walter van Dongen een domme overtreding maakte bij het verdedigen van de tegenaanval, mocht hij met een uisluiting voor 20 seconden naar de kant. Dit was hét moment voor De IJsselmeeuwen om de druk op De Reest nog verder op te voeren. De Reest hield echter de rug recht. De goede schutters werd voldoende druk gegeven, waardoor De Reest deze ondertalsituatie goed overleefde. In de direct daarop volgende aanval, maakte Van Dongen zijn uitsluiting goed door gevaarlijk te worden voor het doel van de tegenstander. Hij werd ongeoorloofd afgestopt, wat een strafworp opleverde. Dit keer was het Job Voogt die aan mocht leggen vanaf de 5 meter; 6-5. De IJsselmeeuwen moest steeds vaker in de achtervolging en tot ergernis van een aantal Zutphense mannen kwamen ze er vanaf het tweede deel van de tweede periode niet meer aan te pas. Richard Kamphuis maakte de gelijkmaker. In het slot van de derde periode moest De IJsselmeeuwen wederom aan de noodrem trekken, wat De Reest de derde strafworp van de avond opleverde. Job Voogt lag er weer klaar voor, en schoot De Reest voor het eerst deze wedstrijd op voorsprong, 6-7.

Halverwege het duel merkte coach Van den Hoofdakker dat De IJsselmeeuwen klaar was voor de sloop. De thuisploeg leek al vermoeid te raken. De coach refereerde aan het spelverloop een week eerder, waarbij De Reest in de derde periode brutaal de voorsprong nam en over de tegenstander heen denderde. Een zelfde scenario zou zich in deze wedstrijd kunnen voltrekken. Met nieuwe energie begon De Reest dan ook aan het tweede deel van de wedstrijd. Joshua de Vries speelde wederom een zeer verdienstelijke wedstrijd. Na een sterke inzwemmende actie maakte hij de 6-8. Dat Joshua de Vries over een enorme longinhoud beschikt, weten ze op de training in Meppel inmiddels wel. Maar ook in Zutphen zijn ze er inmiddels achter. Zijn eerste doelpunt in Zutphen smaakte duidelijk naar meer. In opvolgende aanvallen van De Reest bleef Joshua gretig voor de goal en maakte ook de 6-9 en de 6-10. Aan de andere kant van het bad ontpopte De Reest goalie Martijn Schuring zich ook tot één van de helden van de avond. Tot drie keer toe wist de thuisploeg een schutter vrij voor keeper Schuring te krijgen. Maar ieder schot dat op het Meppelse doel afgevuurd werd, was een prooi voor de routinier. Walter van Dongen had het laatste woord in de derde periode en bracht de 6-11 op het scorebord.

De meppelers waren euforisch. Met nog 1 periode te spelen had De Reest een 6-4 achterstand in de tweede periode, omgedraaid tot een 6-11 voorsprong. Bij De IJsselmeeuwen was de tank duidelijk leeg. Toch bijzonder voor een ploeg die uit de tweede klasse komt. Van de Hoofdakker hamerde nog maar weer eens op de basisafspraken en hield zodoende de concentratie hoog bij zijn spelers.
Toen in het begin van de vierde periode De IJsselmeeuwen een strafworp meekreeg en Martijn Schuring zelfs dit buitenkansje pareerde, kwam het geloof langzamerhand dat ook De IJsselmeeuwen aan de zegekar geregen zou worden. In de daarop volgende aanval werd Job Voogt te zwaar verdedigd op de midvoor positie en kreeg zo een uitsluiting mee. De vrijliggende Voogt werd direct gevonden en zorgde voor de 6-12. Rutger van den Hoofdakker deed een aanvallende duit in het zakje door de tegenstander slim een strafworp te ontlokken. Ook deze kans werd met beide handen beetgepakt door Voogt, die zich ten opzichte van de Zutphense keeper wederom meester toonde, 6-13. Toen Kamphuis in het slot van de vierde periode in een manmeer situatie zelfs de 6-14 maakte, was het Meppeler feest compleet. Het laatste schot van De IJsselmeeuwen viel nog wel binnen, maar dat was slechts voor de statistieken, 7-14.

Michel van den Hoofdakker liep na afloop over van complimenten voor zijn ploeg. “Wat een geweldige pot polo heb ik vandaag mogen zien. Ook vanavond waren we heer en meester. Vanaf de derde periode domineerden we het spel. Met een fantastische keeper Schuring die werkelijk alles uit zijn doel hield en Job Voogt en Joshua de Vries die vanavond met scherp schoten. Vooraf waren we vooral bang voor hun sterke midvoor. Maar hij zat volledig in de broekzak van onze midachter Maarten Flederus. Volgens mij heeft hij maar één keer het net gevonden vanavond. Dat is toch onze verdienste.”
Met zes overwinningen op rij staat De Reest op een gedeelde derde plaats. Met slechts twee punten achterstand op de nummer twee Trivia. Trivia komt volgende week op bezoek in bad Hesselingen. Een weerzien met oud-De Reest Arnold Venekamp. Maar vooral een strijd om plek 2 op de ranglijst. De wedstrijd start om 15:00uur.